Oman työn kehittäminen Tevaniemen ryhmiksessä

20160318_104312

 

Uusi Ikaalinen -hankkeen mukainen ajatus oman työn kehittämisestä on, pienen alkukankeuden jälkeen, otettu hyvin vastaan Tevaniemen ryhmiksessä. Uusia ideoita ei pelätä, vaan ryhdytään innokkaasti kokeilemaan. Ajatellaan enemmän siten, että mitä voimme tehdä olemassa olevilla resursseillamme.

Pienryhmätoiminta on saanut uutta puhtia siten, että huomioimme iltapäivät (jolloin leppisläiset ovat lepäämässä) mahdollisuutena tehdä asioita iltapäivähoitoon tulevien eskarilaisten kanssa. Esimerkiksi keskiviikkoisin meistä työntekijöistä se, joka on välivuorossa, leipoo/valmistaa välipalan heidän kanssaan Sapere-hengessä.

Toiminta on suunnitelmallisempaa. Keskiviikkoisin tulostettuamme ”päikky-listan”, lapset jaetaan pienryhmiin seuraavan viikon toimintaa varten ja suunnitelmaan kirjataan, mitä tulevalla viikolla on tarkoitus tehdä sekä isossa ryhmässä, että pienryhmissä.

Lasten havainnointi ja havaintojen kirjaaminen on helpompaa pienryhmähetkien jälkeen ja avuksi tässä tulee myös tabletin lisääntyvä käyttö.

Nyt tiimipalaveria varten on aina aikaa, vaikka sitä ei olisikaan, koska keskiviikkoisin on päätetty suunnitelmat kirjata. Silloin käydään myös lasten asiat ja muut työmme kannalta oleelliset asiat läpi. Näin tiedonkulku on entistä selkeämpää, kun keskusteluissa, vasuissa, kuntsareissa jne. esille tulleet asiat voidaan käydä tiimin kesken läpi yhtäaikaa. Tämä onnistuu tietenkin toisina päivinä paremmin kuin toisina 🙂 ….lapset hoidetaan aina ensin ja jos ”tiimistä” pidetään esimerkiksi ulkona, on koko ajan huomioitava heidät. ”Nukkariaika” on usein paras hetki, mutta ajankohtaa vaihdellaan tilanteen mukaan. On kuitenkin ollut työtämme helpottavaa alkaa ajatella uudella tavalla palavereista ja tehdä mahdolliseksi niiden toteuttaminen uudella tavalla.

Siivoaminen on meillä nyt toteutettu niin, että otimme avuksi muistilistan, jossa laitetaan rasti ruutuun, kun jokin huone on siivottu perusteellisesti. Päivittäiset siivoukset toteutetaan muuten ja muistilistan on tarkoitus varmistaa erityisesti ns. lattiasta kattoon siivous. Lounaan jälkeen ruokailutilan lattia pestään, jolloin muruset eivät kulkeudu muualle. Kengät jätetään rappukäytävään, jolloin lasten on mukavampi leikkiä eteistiloissa. Kaikki tilat on ryhmiksessä tärkeä voida hyödyntää, koska ne ovat kuitenkin rajalliset.

Digitalisaatio näkyy ryhmiksessä samoin kuin muualla varhaiskasvatuksessa. Nyt olemme luopuneet paperitiedotteista ja viestimme vanhemmille Päikyn kautta tulevista tapahtumista ja tärkeistä päivämääristä. Kerromme edelleen kuluneen viikon puuhista perjantaisin lyhyesti Päikyn kautta ja tarkemmin omassa blogissamme http://www.leppisblog.wordpress.com.

Lapset tulevat paremmin kuulluksi pienryhmissä ja lisäksi ruokapiirin aikaan meillä on Tunne-hetki, jolloin jokainen lapsi vuorollaan pääsee kertomaan miltä hänestä juuri sillä hetkellä tuntuu ja miksi. Me aikuisetkin osallistumme tähän.

Muutokset ovat olleet pieniä ja isoja harppauksia tavallisessa ryhmiksen arjessa, sekä koko varhaiskasvatuksen digitalisaation merkeissä.

Mari P.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s